Helaas krijgen veel bewoners op een gegeven moment eens te maken met waterschade. Er kan om tal van redenen waterschade ontstaan, maar in de kern is de oorzaak altijd hetzelfde: er is ergens een lek aanwezig waardoor water weg kan sijpelen en op plaatsen kan komen waar het niet zou moeten kunnen komen.
Oorzaken van een lekkage en hoe aan te pakken
Een lekkage kan grofweg om twee redenen ontstaan. Enerzijds kunnen lekkages ontstaan door een lek in het dak, waardoor water naar binnen kan sijpelen. Anderzijds kunnen lekkages ontstaan doordat water uit een waterleiding (zowel aan- als afvoer van water) weglekt. In het geval er een lekkage in het dak aanwezig is, is het zaak om zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen om het probleem aan te pakken. Wanneer de lekkage komt door een lek in een waterleiding, is het zaak om allereerst de hoofdkraan dicht te draaien om verdere schade in te perken.
Schade repareren
Vervolgens dient de schade gerepareerd te worden. Veel huishoudens zijn voor dergelijke schadegevallen verzekerd en kunnen dus het beste voor het repareren van de schade contact opnemen met hun verzekeraar. Vaak zijn er voorwaarden aanwezig voor het inschakelen van bepaalde loodgieters of dakdekkers wanneer er geen sprake is van dringende gevallen, zodat u daar het beste eerst naar kunt informeren. Zo voorkomt u dat er kosten worden gemaakt door vakmensen terwijl de verzekeraar die niet vergoedt.
Snel actie ondernemen
Wanneer er waterschade wordt ontdekt, is het belangrijk dat er snel actie wordt ondernomen. Hoe langer men wacht met het inschakelen van hulp, hoe meer schade er kan ontstaan. Bovendien vereisen verzekeraars vaak dat de verzekering direct na het ontdekken van de schade wordt ingeseind. Ook daarmee hoopt men onnodige verdere ontwikkeling van schade te voorkomen.